Aeterna

”Aeterna” on Pekka Jalkasen säveltämä kaksoiskonsertto bandoneonille, decacordelle ja kamariorkesterille. Requiemin luonteinen kaksoiskonsertto perustuu vienankarjalaisiin runo- ja hääsävelmiin, etenkin Jussi Huovisen lauluun Etähäll on miun emoni. Konsertto kantaesitettiin 20.2.2011 Kokkolan talviharmonikkafestivaaleilla sekä radioitiin suorana Yle 1:lle . Esittäjinä Kristiina Kuusisto, bandoneon ja Mari Mäntylä, decacorde sekä Keski-Phjanmaan kamariorkesteri, kapellimestarina Lauri Pulakka.

Kokoonpano: Band.& Dc.
Percussion (2 players)
Gran cassa, vibrafono, Glockenspiel, Tubular bells (e1,h)
Strings (44321)

Durata ca 25′

Kaksoiskonsertto Aeterna syntyi kantaesittäjien, duo Dryadesin, tilauksesta. Teos kuuluu suomensukuisten kansojen muinaismusiikista sytykkeensä saaneisiin sävellyksiini. Se perustuu pariinkymmeneen vienankarjalaiseen hää- ja runosävelmään, etenkin Jussi Huovisen lauluun Etähäll´on miun emoni. Sen vuoksi konsertolla on requiemin kirkkaanhaikeaa henkeä.

Soolosoittimista bandoneón tuo mieleen Argentiinan ja tangon. Tätä luonnetta kaksoiskonsertolla ei ole, sillä kaikki suodattuu vienankarjalaisuuden lävitse. Teos leijailee melkein koko ajan vain yhden viisisävelikön varassa ja laajene vasta kultaisen leikkauksen tienoilla täysdiatoniikaksi. Sama pätee myös kudokseen ja sointiin. Konsertoivuuden ääripäät ovat toisaalta vienankarjalainen itku ja vanhauskoinen liturgisuus, toisaalta koko orkesterin viuhkamainen liike, joka soi kuin sata ja yksi viisikielistä kannelta.

Aeterna on omistettu tilaajille ja kantaesittäjille, bandoneónisti Kristina Kuusistolle ja decacordisti Mari Mäntylälle.

Pekka Jalkanen