Mari Mäntylä

Mari Mäntylä, kuva: Heikki Tuuli

Kuva: Heikki Tuuli

Mari Mäntylä kuuluu maamme eturivin kitarataiteilijoihin. Hänen pääinstrumenttinsa on decacorde eli 10-kielinen klassinen kitara.
Mäntylä on konsertoinut sekä solistina että kamarimuusikkona eri puolilla Eurooppaa, Lähi-idässä ja Aasiassa ja tekee yhteistyötä monien suomalaisten ja ulkomaalaisten säveltäjien kanssa mm. Jukka Tiensuu, Pekka Jalkanen, Juha T Koskinen, Olli Virtaperko, Heikki Valpola, Harri Wessman, Juan Antonio Muro, Eero Hämeenniemi, Sid Hille, Nikita Koshkin, Anastasia Salo, Graham Lynch, Vincent Bouchot ja Tõnu Kõrvits. Hän on kantaesittänyt useita, erityisesti decacordelle sävellettyjä teoksia ja näin edistänyt merkittävästi myös instrumenttinsa tunnetuksi tekemistä.

Hänen perusohjelmistonsa kattaa klassisen musiikin eri aikakaudet. Sen lisäksi hän liikkuu luontevasti eri musiikkityylien parissa. Hän on työskennellyt mm. suomalaisten kansanmuusikoiden kanssa ja toiminut kitaristina Tirioni-yhtyeessä, jonka ohjelmisto koostuu portugalilaisesta fadosta.
Mäntylän kamarimusiikkikokoonpanoista mainittakoon Duo Dryades, joka on vuonna 2002 perustettu bandoneon-decacorde yhtye, Kristina Kuusiston kanssa. Duo konsertoi Suomessa ja ulkomailla säännöllisesti. Duon julkaisemat levyt ovat kaikki saaneet innostuneen vastaanoton. Speira-levy oli myös Emma-ehdokkaana klassisten levyjen sarjassa. Vuonna 2011 duo kantaesitti yhdessä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa Pekka Jalkasen säveltämän ja duolle omistaman kaksoiskonserton Aeterna.

Yksi Mäntylän musiikkiproduktioista on Pekka Jalkasen säveltämä monologiooppera Dominus Krabbe, jota hän esittää yhdessä kontratenori Teppo Lampelan kanssa. Ooppera kantaesitettiin Helsingin Juhlaviikoilla 2012 ja sen jälkeen sitä on esitetty eri puolilla Suomea.

Mari Mäntylän soolo- ja kamarimusiikkilevytykset ovat kaikki saaneet erinomaisen vastaanoton alan lehdistössä Suomessa ja ulkomailla.


Hän on erinomainen teknisesti – mutta ennen kaikkea hän on erinomainen muusikko. Fanfare Magazine

Mäntylän esitys sarjasta (Bach) soi tällä levyllä asiantuntijan ottein ja äärimmäisen musikaalisesti. Hän tavoittaa loistavasti kunkin osan erityisluonteen ja suoriutuu hienosti ja vaivattomasti tämän vaativan musiikin teknisistä haasteista. Tässä on esitys, joka kuuluu eturivin tulkintoihin tästä Bachin teoksesta. Äänityksen taso ja tuotantokokonaisuus ovat erinomaista laatua ja voin kaikinpuolisesti suositella tätä levyä kenen tahansa cd-kokoelmiin. Classical Guitar Magazine

Mari Mäntylän taidokkaassa soitossa on herkkyyttä ja temperamenttia. Suomen Kuvalehti

Äärimmäisellä pianissimoilla Mäntylä saa John Dowlandin melankoliaan huimaa syvyyttä, samoin kuin Bachin luuttusarjan Allemandeen ja Sarabandeen; niiden herkkyyteen Mäntylä kätkee lähes pelottavaa voimaa. Rondo Classic

Hän on ollut mukana useissa levytyksissä ja esiintynyt radiossa sekä televisiossa Suomessa, Venäjällä, Ranskassa ja Liettuassa. Mari Mäntylä on Kuhmon musiikkiopiston kitaransoiton- ja kamarimusiikin lehtori. Hän oli myös vuosina 2002 ja 2003 toteutuneen Tirando kitarafestivaalin taiteellinen johtaja.

Mäntylä on opiskellut kitaransoittoa Tampereen Konservatoriossa Jorma Salmelan johdolla, Sibelius­Akatemiassa solistisella osastolla Jukka Savijoen johdolla, Sveitsissä Baselin musiikki­akatemiassa Oscar Ghiglian konserttiluokalla sekä Sienan Accademia Musicale Chigianassa 1991, missä hänelle myönnettiin Diploma di Merito­ kunniadiplomi. Solistidiplomin hän suoritti Sibelius­Akatemiassa 1995, sekä Konzertreife­diplomin Baselin musiikki­akatemiassa 1997. Musiikin maisteriksi hän valmistui 1998.

Mari Mäntylä soittaa Kauko Liikasen (LiikanenGuitars) rakentamalla decacordella.